Лорер видя "вътрешни борби между ГЕРБ и ГЕРБ" в служебния кабинет Снимка: © Getty Images

Даниел Лорер отхвърли опитите на Бойко Борисов и Даниел Митов да прехвърлят върху ПП-ДБ отговорност за бламирането на Димитър Главчев от президента Румен Радев за смяната на външния министър.

Лорер определи скандала като "вътрешни борби между ГЕРБ и ГЕРБ" в служебния кабинет.

"Служебният премиер е бивш член на ГЕРБ. Председателят на ГЕРБ му предложи зам.-председател на ГЕРБ за външен министър, той го предложи на президента. Президентът не е съгласен. Сега май и председателят на ГЕРБ не е съгласен зам.-председателят на ГЕРБ да е външен министър", коментира той поредицата от събития около опита на Главчев да смени Стефан Димитров с Даниел Митов.

Малко по-рано в четвъртък Митов призова ПП-ДБ да се намесят в казуса и да "си защитят промените в Конституцията" - явно като упражнят публичен натиск върху Румен Радев да подпише указа за смяна на Димитров.

Лорер обаче коригира Митов, като каза, че Конституцията не е променяна така, че парламентът да избира служебното правителство.

"Единственото нещо, което променихме с Конституцията, е президентът да избира служебен премиер измежду парламентарно избрани фигури. Това не означава, че служебният кабинет трябва да е изцяло политически безотговорен. Напротив. Тъй като новият служебен премиер е политически отговорно лице, беше редно той да формира своя кабинет с известно съгласие между политическите сили. Нас от ПП никой за нищо в този служебен кабинет не ни е питал. И хора от ПП там няма", каза Даниел Лорер.

За да има сериозна работа, не можем да си говорим от пресконференции от най-различни краища на България. Истинската и сериозна работа в политиката е тук, каза още той на въпрос за коментарите на Бойко Борисов от Тутракан по адрес на ПП-ДБ и Външно министерство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024