САЩ обвиниха Русия в употреба на химически оръжия в Украйна Снимка: © Getty Images

САЩ обвиниха Русия, че е нарушила международната забрана на химическите оръжия, като е използвала веществото хлорпикрин срещу украинските войски, както и че си служи със средства за борба с безредиците "като метод за водене на война" в Украйна.

"Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е продиктувано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле", се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от агенция "Ройтерс".

Хлорпикринът е включен в списъка на забранените задушаващи вещества от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Тя е създадена с цел следене на спазването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО) от 1993 г.

По време на Първата световна война германските сили изстрелват това вещество срещу съюзническите войски в една от първите употреби на химическо оръжие.

В допълнение към хлорпикрина руските сили са използвали гранати, заредени с газове CS и CN, твърдят украинските военни. Това са наименованията на вещества, често използвани като средства за борба с безредиците. Досегът с тях предизвиква парене и сълзене на очите до степен, в която човек не може да държи очите си отворени, както и парещо дразнене на лигавиците на носа, устата и гърлото. В резултат той е временно дезориентиран.

Съобщава се, че най-малко 500 украински войници са били лекувани от излагане на токсични вещества, а един е загинал, след като се е задушил от сълзотворния газ.

В сряда Вашингтон наложи санкции на три руски държавни структури, свързани с програмите на Москва за химически и биологични оръжия, включително на специализирано военно подразделение, което е улеснило използването на хлорпикрин срещу украинските войски.

Четири руски компании, които подкрепят трите структури, както и три юридически и две физически лица, също са сред санкционираните.

Санкциите замразяват всички американски активи, принадлежащи на целевите структури, и забраняват на американците да правят бизнес с тях.


Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Германия арестува двама агенти на ФСБ, готвили саботаж срещу военни обекти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024