"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават Снимка: © Getty Images

Лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синуар е скептичен относно последното предложение на Израел за прекратяване на огъня. Според медийни доклади той смята, че в него се крият много "подводни камъни" и не съдържа ясни гаранции, че войната ще приключи.

Информационната агенция "Франс прес" цитира високопоставен служител на "Хамас", който посочва, че към момента отговорът на групировката на предложеното споразумение за примирие е "отрицателен". Обсъжданията по него обаче все още продължават.

По думите му групировката иска да "прекрати тази война", но настоява за пълно изтегляне на израелските войски от територията на Газа.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова "Хамас" за приеме споразумението, изготвено с посредничеството на Египет и Катар. Той смята, че с него Израел прави големи отстъпки в посока на прекратяване на конфликта.

В същото време обаче премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че възнамерява да проведе сухопътна операция в Рафах, независимо от резултата от сделката. Израел твърди, че бойците на "Хамас" са избягали в южната част на ивицата.

"Ще влезем в Рафах и ще ликвидираме батальоните на Хамас там със или без сделка", заяви Нетаняху тази седмица.

Намеренията му бяха потвърдени и по време на среща с Блинкен в сряда, който провежда осмото си посещение в страната от началото на войната.

От Тел Авив държавният секретар на САЩ заяви, че Вашингтон е решен да постигне прекратяване на огъня, което връща всички заложници у дома.

"Единствената причина, поради която това не може да бъде постигнато, е Хамас", допълни той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024