Ан Хатауей е "героиня" на две напълно различни житейски истории. Всички я познават като световноизвестна актриса, носителка на "Оскар", с емблематични роли във филми от ранга на "Дяволът носи Прада" и "Клетниците".

Но отвъд кориците на списанията - Хатауей изглежда много по-различна от стереотипния образ.

На 41 години, като майка на две деца, тя цени повече вътрешния баланс и опазването на личното си пространство, отколкото по-ранния си стремеж да се хареса на всички.

Една от причините е онлайн тормозът, на който става жертва преди десетилетие. В социалните мрежи се появяват куп критици, които я наричат досадна, неприятна, прекалено напориста и изкуствена.

Унижението е двойно по-болезнено, защото - както Ан Хатауей разказва пред Vanity Fair наскоро - самата тя се е наричала с подобни епитети, още откакто е била 7-годишно дете.

"Хата-хейтът", както става известен този феномен, едва не слага край на кариерата ѝ в киното. Режисьорите са отказвали да ѝ предлагат роли заради токсичната онлайн среда, която я съпътства. През 2014 г. Кристофър Нолан ѝ помага да излезе от тази криза, като я включва в каста на "Интерстелар".

Днес тя се самоопределя като "бивша хронично стресирана млада жена" и гледа на живота и идентичността си по съвсем различен начин.

Не смята, че навършването на 40 г. е повратен етап. Отказва да използва етикети като "средна възраст" - човек не може да знае дали наистина се намира в средата на живота си, или ще го изгуби внезапно в същия ден.

"Един ден си казах: "Ти приемаш всичко за даденост. Приемаш, че животът ти е даденост. Нямаш представа за нищо. Може нещо да падне от небето и това да е краят". Затова когато усетя, че старите ми инстинкти се пробуждат, просто си казвам, че няма да си позволя да умра стресирана", казва тя в интервю за New York Times.

Спирането на алкохола преди повече от 5 години е избор, който Ан Хатауей съзнателно прави, за да излезе от този водовъртеж.

В интервюто си тя не отрича, че е използвала пиенето като средство за справяне с психическото и физическото претоварване.

Преди години тя разказваше, че е отказала алкохола, когато вижда как махмурлукът ѝ се отразява върху работата и грижата за детето ѝ.

"Повечето хора не са длъжни да стигат до тази крайност. Не мисля, че пиенето е нещо лошо. Проблемът е с начина, по който аз го правя - мисля си, че е много весело и готино, но не е весело и готино, когато трябва да отглеждам и дете", казва тя в по-ранно интервю.

Вътрешната самокритика е част от проблема, с който тя се бори.

"Човек иска да постигне нещо, иска да израства, но погрешно си мисли, че това може да стане, ако се претоварва. Критикувайки се, ти се мотивираш. Не искам да влизам в подробности, но имаше един момент, в който осъзнах, че ако продължавам с този наратив, ще трябва да се откажа от твърде много неща. Казах си: "Просто приеми, че дори нищо друго да не ти се случи занапред, вече имаш наистина чудесен живот. Вече получи подаръци и възможности. Ако продължаваш по този път, без да си благодарна за него, няма как да бъдеш себе си". В този момент сякаш ми просветна", казва още Ан Хатауей пред New York Times.

Днес тя се опитва да живее в настоящето, без да се страхува за възможностите, които може да пропусне в бъдеще.

Най-новият ѝ филм "The Idea of You", в който тя играе в образа на 40-годишна разведена жена с доста по-млад и публично известен партньор, съдържа неочаквани биографични препратки към Хатауей.

Една от тях е преживяването на момента, в който тя решава, че няма да пропилява времето си в опити да задоволява очакванията на другите.

"Голяма част от причините, поради които актьорството ме привличаше, е че то ставаше средство за изразяване на онова, което не можех да намеря сама. Опитвах се да си проправя път в пространството между чувството за свързаност с другите, докато съм на сцената, и загубата на това усещане, когато не играя. Казвах си: "Ако карам другите да се чувстват щастливи, може би това е правилното нещо за мен". Отнема дълго време, за да разбереш, че това няма значение, ако не познаваш сама себе си", казва тя в интервю за New York Times.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024