Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА Снимка: © cska.bg

След осем години начело на ЦСКА, Гриша Ганчев и неговият син Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на клуба.

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“, съобщиха от футболния отбор с публикация във Фейсбук.

Въпросната фондация е създадена през януари 2023 г. и се управлява от Данаил Илиев - мениджър в хазартния оператор "Уинбет". През февруари 2023 фондацията получи 40% от акциите на ЦСКА-София.

Гриша Ганчев стана собственик на ЦСКА през 2015 г. Преди това бе финансов благодетел на ловешкия "Литекс", но реши да поеме фалиралото дружество и първоначалният му план бе отборът да се завърне в елита, тръгвайки от "В" група.

През 2016 тимът спечели Купата на България, докато се състезаваше в третото ниво на българския футбол. После клубът взе лиценза на "Литекс", а ловешкият тим - този на "Ботев" (Луковит). След редица скандали за името, емблемата и идентичността ЦСКА-София се върна директно в Първа лига. Ганчев плати 8 млн. лв., за да придобие емблемата и за да може привържениците да се идентифицират с клуба, останал на "Българска Армия", а не с новопоявилия се ЦСКА 1948.

През юни 2022 г. Гриша Ганчев и синът му бяха окончателно оправдани по разследване, започнало още през 2012 г. - за предполагаеми данъчни престъпления през фактури за продажба на захар. Ганчев беше оправдан и по обвинението, че е заплашвал бившия директор на НАП Красимир Стефанов с убийство.


Дойдоха, хапнаха, победиха: стерилният Конгрес на статуквото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024