Кой кого "подведе" със скандалното решение за нова частна болница в София Снимка: © Getty Images

Кабинетът на Димитър Главчев би трябвало да публикува всички документи, на база на които е взето решението за одобряване на нова частна болница с педиатрия в София на групата "Сърце и мозък".

Това настоява адвокат Мария Шаркова от обществения съвет за построяване на националната детска болница, ден след анонса на Главчев, че отменя одобрението за частния проект.

Тя разкритикува служебното правителство за това, че е действало в условия на "информационно затъмнение" по болезнен за обществото проблем.

"Откриването на една частна болница с педиатрични структури ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Нека да бъдем наясно, че една частна болница няма да работи в интерес на детското здравеопазване, а в свой частен интерес, и той се свързва с това, че в разкритите структури обикновено се избира да се работи по рентабилни клинични пътеки. Както и да се приемат не толкова тежки случаи, по които лечебното заведение няма да губи големи финансови средства", каза Шаркова пред БНР.

Възмущение изразиха и лекари-педиатри в ефира на БНТ и Нова ТВ.

Проф. Иван Литвиненко от Детската болница "Иван Митев" попита защо здравният министър в служебен кабинет форсира решение за частна болница, но не изпълнява исканията на държавната педиатрия за смяна на остарял рентген.

Както той, така и Йорданка Узунова от педиатрията на болница "Лозенец" предупредиха, че в момента има тежък недостиг на медицински сестри и лекари, заради които има заплаха от закриване на специализирани детски отделения - не заради липса на пациенти, а защото няма кой да ги лекува.

"Нови 400 легла каквито и да са те, ще дръпнат като минимум средния персонал и ще принудят други лечебни заведения да затворят, защото няма кой да поеме дежурствата", каза Литвиненко пред БНТ.

"Нямаме сестри - ще затворят детското кардиологично отделение в Трета градска болница поради липса на сестри, а то е единствено в страната. Тоест не се решават доста по-сериозни проблеми в детското здравеопазване, а се прави болница, която ще вземе готови кадри", каза и д-р Узунова пред Нова ТВ.

Тя коментира, че целта на частния проект не е да развива педиатрия, а чрез 40-те си педиатрични легла да вземе лиценз за многопрофилна болница.

В сряда вечер кабинетът обяви, че даденото 24 часа по-рано разрешение за частна детска болница се отменя, а Димитър Главчев заяви намерение "да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане".

"Не вярвам министър-председателят да разписва определени решения като селски кмет, които просто му се подават, а той поставя подписа си. Предполагам, че би следвало да се запознава с документите, които съпътстват тези решения. Какви са тези документи? Ние от обществения съвет ще настояваме да станат публични. Искаме да се види и анализът на ИА "Медицински надзор", която въпреки всички обективни данни е дала заключение, че София има необходимост от още 400 болнични легла. Ще стане ясно кой кого е подвел, дали е подвел и как са изготвени всички съпътстващи решението документи", коментира адвокат Мария Шаркова пред БНР.

От компанията-инвеститор се опитват да спасят проекта, като обявиха, че ще се откажат от педиатричното отделение само и само да остане разрешението за нова частна болница в София - нещо, което те се опитват да прокарат от години въпреки данните, че в столицата вече има излишък на болнични легла.

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов иронично попита защо проектът носи името "Мама и аз", ако не е планиран за детска болница: "очевидно няма да се правят операции на простатата", коментира той пред Нова ТВ.

"Дали има място за многопрофилна болница за още 400 човека? Ами няма място, защото и сега в София половината легла стоят празни. Ежедневно виждам как се предлагат безсмислени операции или за нещо много просто се предлага да се прави операция с робот. Лекуват се на практика здрави хора, източва се Здравната каса", каза той пред Нова ТВ.

Междувременно проектът за държавната педиатрия остава в начален етап. Мария Шаркова събощи, че най-после е започнало събарянето на пречещи сгради от терена, предназначен за бъдещото лечебно заведение за деца.

Предстои обаче държавата да обяви какви мерки планира да приложи, за да осигури достатъчно медицински персонал за тази болница.

"Проблемът с позицията на държавата е, че привидно се изразява подкрепа за този проект, но се изпращат послания, които са напълно противоречиви. Не е достатъчно да излезеш да кажеш, че се отделят финансови средства, а в същото време издаваш разрешение за бъдещ подобен проект с педиатрични звена", каза Шаркова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024